Sorular
Hocam ineklerimiz buzaladıktan sonra 1 litre ağız sütü çıkıyor. Neden bu kadar az olabilir? Aşağı yukarı 2 ay kuruda bırakıyoruz.
Hocam hayvanlarımız doğumlarından sonra 40 gün içerisinde kızgınlık göstermediler. Hatta bazıları çok geç kızgınlık gösterdi. 1 tanesi 10 ay sonra gösterdi. İneklerde boş geçirilen süre arttıkça bu kadar etkiler mi? Ortalama 10 litreye düştü süt verimi. Saygılar...
Hocam 1.5 ay önce bir buzağımız oldu. Ayağa 10 gün kalkamadı ve pisliğini yapamıyor. 3 günde bir simsiyah azar azar yapıyor. Gelişimi de yavaş, belinde kamburluk var. Baya bir hint yağı, ayçiçek yağı kullandık. Veterinerin verdiği iğneleri yaptık. Neden olur?
Hocam bizim inek 80 gün oldu doğum yapalı. Hiç kızgınlık göstermedi. İneğin durumu iyi, yemesinde sıkıntı yok, sütü iyi ama tek problem kızgınlık göstermedi. İnek sonunu atamadı ama veteriner ilaçla kuruttu. Bu gibi durumlar için ne yapmamızı önerirsiniz?
İyi günler Nurettin Bey; Alanında uzman bir kişi olduğunuzu gördüm. Samimi bir şekilde size danışmak istedim. Açıkçası ciddi bir şekilde işsizim, yaşım 35 ve evliyim. Antalya gibi kurumsal olmayan emek sömürüsüne dayalı bir yerde çok zor iş bulmak zira.
Ben de nispeten az sermaye ve çok özgüvenimle girişimcilik faaliyetlerini daha çok araştırmaya başladım iş ilanları yerine.
Şartları tam bilmemekle birlikte, ki yakında gidip öğrenmeyi düşünüyorum, 1000 kadar yumurta tavuğu (yüzde 80 verimliymiş) ve çadırını satan artık bu işe yetişemediğini söyleyen bir üreticinin bunları 75 bin TL'ye devrettiği bir ilan gördüm.
Son paragraf olarak, biliyorum ki önümüz kriz. Antalya'da çok daha net görebiliyorum bunu ve hangi sektörde ne olduğunu da fark etmiyor değilim memlekette. Muhtemel bir ortağım olabilir ve kalanı kredi çekmek istiyorum, belki de hepsini.
Sizce doğru bir planlama mi bu? Yani yapmalı mıyım böyle bir atılım bu devirde? Sonuçta su anda daha az borcum olduğu da bir gerçek. Tarim veya spesifik olarak yumurtacılık sektörü alınmaya değer bir risk mi kısaca? Çok teşekkür ediyorum vakit ayırdığınız için, umarım ilgilenirsiniz.
Hocam iyi günler... 75 gün önce doğum yapmış bir ineğimiz var. Doğumdan bu yana zayıf ve kilo almıyor. Yemesinde ve süt veriminde bir sorun yok. Yalnız kızgınlık göstermedi. Kızgınlık dönemine girmesine zayıf olması engel midir? Yem protein oranını arttırmak dışında hayvanın kilo alması için ne yapabiliriz?
Hocam fertil yem diye bi şey var. Aras yem üretiyormuş. Yem ineğin kızgınlık problemine, döl tutma problemine, son atamama problemine, ayak problemine ve benzeri problemlere iyi geliyormuş. Torbası 120 TL. Ve inek başı 2 kg kullanılması öneriliyor. Bu konuyla alakalı yorumlarınızı öğrenebilir miyim?
S.a hocam; ineklerimiz dün 7 tanede 5 kg süt verdi bugün ise bir ineğimiz yere düştü, zayıf ve halsizler. Neden acaba? Hocam sorumu cevaplar mısınız?
Hocam büyükbaş hayvan doğumdan itibaren buzağılayıncaya kadar a'dan z'ye hangi aşılar yapılmalı? (Brucella, şap, şarbon, iç diş parazit vs.)
Hocam iyi günler. Günlük 30 kg kadar kaliteli silaj, 2 kg kadar saman, 2 kg kadar fiğ ve 2.5 kg süte 1 kg olarak 19 protein yem kullanıyorum. Sizce doğru bir rasyon mudur ? Sizin önerileriniz nelerdir?
Son Sorular